Oświadczenie w związku z wydarzeniami podczas nocy sylwestrowej

Na prośbę Urzędu Miasta w Kołobrzegu publikujemy oświadczenie, które w związku z komentarzami pojawiającymi się w sieci, rozesłane zostało do kołobrzeskich redakcji.

Szanowni Państwo, Uczestnicy Sylwestra na molo w Kołobrzegu,

organizatorem imprezy na powitanie Nowego Roku w Kołobrzegu była Gmina Miasto Kołobrzeg, która zgłosiła organizację imprezy masowej wszystkim odpowiednim służbom. Główny wykonawca spełnił wszelkie wymogi dotyczące bezpieczeństwa jakie nakazuje ustawa o imprezach masowych. Zabezpieczenie medyczne zapewniała stacjonująca na placu przy molo karetka, której obsadę stanowili trzej ratownicy medyczni. Jak poinformował nas Wykonawca, zdarzenie w wyniku którego obrażenia odniósł 9-latek, miało miejsce około godziny 00.15. Do ratowników zgłosiła się matka z dzieckiem poparzonym w okolicy szyi od wybuchu petardy. Niezwłocznie przystąpiono do udzielania pierwszej pomocy i zgodnie z procedurą wezwano zespół Państwowego Ratownictwa Medycznego. Dyspozytor poinformował ratowników, że czas oczekiwania wyniesie około 20-30 min.  W tym czasie pacjent przebywał w karetce pod stałą opieką ratowników i jego stan nie zagrażał życiu. Po przyjeździe Państwowego Ratownictwa Medycznego, chłopiec został przewieziony do szpitala.

Jak powiedział nam Wykonawca, zdarzenie miało miejsce poza wyznaczonym obszarem imprezy masowej. Nie zmienia to faktu, że wszelkie procedury udzielenia pomocy zostały zachowane zgodnie z obowiązującymi przepisami. Jest nam niezmiernie przykro z powodu zaistniałej sytuacji, 9-latkowi życzymy szybkiego powrotu do zdrowia.

Paulina Żupaniec-Łochocka, Biuro Prezydenta Miasta”