Kadencja Schetyny w toku, Gronkiewicz traci stanowisko. Jutro zbiera się Rada Krajowa PO.

Prezentacja wizji politycznej i zadań na najbliższe miesiące, wybór nowego zarządu – to cele Rady Krajowej Platformy Obywatelskiej, która odbędzie się już w najbliższą sobotę, 16 grudnia.
Priorytetem partii na cały najbliższy rok ma być wygrana w wyborach samorządowych. By to zrobić, PO chce stworzyć wspólne listy opozycji i wesprzeć start niezależnych prezydentów miast. Na tych listach planowany jest udział m.in. Roberta Biedronia czy start Wojciecha Szczurka w Gdyni.
Rada Krajowa PO to ostatni etap wewnętrznych wyborów w PO. Wybrani zostaną członkowie Zarządu Krajowego PO, dokona podsumowania mijającego roku. To ostatnie tak duże spotkanie partii przed wyborami. Z Kołobrzegu udział w Krajowej Radzie weźmie poseł Marek Hok, będący jednocześnie wiceprzewodniczącym rady Regionu PO, razem z szefem Regionu Stanisławem Gawłowskim. Podczas posiedzenia wymieniony zostanie skład Zarządu – wiadomo już, że funkcję wiceprzewodniczącej straci Hanna Gronkiewicz – Waltz. Przewodniczącym pozostanie Grzegorz Schetyna, który został wybrany półtora roku temu na 4-letnią kadencję.

Być może podczas spotkania zapadnie decyzja, pod jakim szyldem wystartują ugrupowania, czy będzie to wspólna nazwa typu “zjednoczona opozycja” czy też zachowane zostaną nazwy ugrupowań i partii wspólnie startujących. Jak sugeruje Portal Samorządowy, na wspólnych listach mogą się znaleźć m.in. przedstawiciele Platformy, Nowoczesnej, formacji lewicowych (np. Stowarzyszenia Inicjatywa Polska Barbary Nowackiej) oraz być może SLD i PSL. Ostatecznie o nazwie wspólnej lub nie tym zadecydują zlecone sondaże i badania. (tacz)

Fot. platforma.org